Hrubá stavba montovaného domu

17.5.2011

Celá hrubá stavba montovaných domov je postavená z nízkoenergetického stavebného systému technológiou SIP - EUROPANEL . Použitie stavebného systému SIPs so sebou prináša veľa výhod v oblasti bytovej ako aj priemyslovej výstavby. Výhody spočívajú predovšetkým v energetickej efektívnosti systému, rýchlosti výstavby a v jednoduchej manipulácii s ľahkými, avšak staticky odolnými stavebnými dielmi. Stavebný systém je nenáročný nielen na použitie stavebných strojov, ale i na nasadenie pracovných síl. Práca so systémom je menej namáhavá a viac bezpečná než práca s tradičnými stavebnými systémami. V porovnaní s tradičným spôsobom výstavby dochádza k podstatne nižšiemu zaťaženiu základovej špáry či základovej dosky, čo umožňuje jeho použitie tam, kde sa nedá použiť klasický stavebný systém z dôvodu neprimeraného zaťaženia základovej dosky.

Montáž obvodového pásu:

 

Hlavným prvkom stavebného systému je nosný monolitický konštrukčný panel, ktorý sa skladá z 3 základných komponentov:
1. Statického plášťa - 2 x drevoštiepková doska OSB 4
2. Lepidla
3. Izolačného jadra zo samozhášavého polystyrénu EPS 100mm

Základný plošný rozmer sendvičového panelu je 1250 x 2800 mm hrúbka panelu závisí na druhu použitia – podlaha, steny, nosné priečky, strecha. 

Základná hrúbka panelu + vonkajšie zateplenie a ich súčiniteľ prestupu tepla
EP 122 mm + 100EPS EP172 mm + 100EPS EP 212 mm + 100 EPS EP 272 mm + 100 EPS

Súčiniteľ prestupu tepla UN ((W/(m2.K))
U = 0,19 U = 0,15 U = 0,13 U = 0,11

 

Podľa výrobnej dokumentácie, ktorá je spracovaná na základe projektovej dokumentácie, sa vyrobia panely základných a atypických rozmerov, ktoré se na stavbe zložia podľa predom stanovenej montážnej dokumentácie.

Založenie základových pražcov, montáž vnútorných priečok, osadenie strešnej konštrukcie:

 

Hrubá stavba začína inštaláciou základového pražca na základovú dosku. Základový pražec je s presnosťou na milimetre položený ako pôdorysne, tak výškovo a k základovej doske je uchytený pomocou kotiev, ktoré sú nainštalované pri betonáži základovej dosky. Na takto pripravený základ sa položí drevený vložený prvok, na ktorý sa začínajú panely ukladať. Pri spájaní panelov sa používajú spony súčasne s penou a lepidlom.

Po zhotovení obvodových stien a priečok se v prípade ďalšieho poschodia začne s montážou stropu. Do špeciálnych oceľových závesov, ktoré sú vrutmi pripevnené na stene, sa uložia drevené stropné nosníky. Tie sú potom po celej ploche domu uzavreté OSB-4 doskou. OSB dosky sú vo všetkých spojoch dôkladne zlepené a spojené so stropnými nosníkmi ,sponkami a lepidlom. Na takto pripravenú plochu poschodia sa začína stavať podlažie rovnako ako 1 NP. Stavebný systém umožňuje stavať až do výšky 3 NP podľa ČSN a Slovenskej. V zahraničí až do výšky 5NP tak ako na obrázku dolu.

 

Stavebný systém je možné uplatniť ako jediný systém pre daný objekt, alebo ho začleniť aj do iných konstrukčných metód.

Montáž stropných trámov, nosníkov a dokončenie strechy:

 

Drevoštiepková doska OSB -4 (oriented strand board) je jedným z hlavných materiálov pri výstavbe. Vzhľadom k jej jedinečným vlastnostiam má širokú škálu využitia. Pri výrobe sa používa najmodernejšia technológia kontinuálneho lisu Conti-Roll. Na výrobu OSB dosky sa využíva drevná surovina, ktorá vyniká z prerezávok plantážových lesov. 90 % sa spracuje jako štiepka do OSB dosky, zbytok sa využije na výrobu energie výrobného závodu. Drevné štiepky sú v lise kontrolovane zložené a usporiadané do 4 vrstiev orientovaných kolmo na seba. Potom sú za určitej teploty a tlaku spojené vodeodolnou živicou. Týmto spôsobom sa získa drevená doska, ktorá je odolná proti vlhkosti bez vád ako sú praskliny a pod.

naspäť